Αποκαλύπτοντας
Η ιστορία της Νισύρου
Παρά το εκρηκτικό παρελθόν της, η Νίσυρος κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι προελληνικοί Πελασγοί και ακολούθησαν οι Κάρες, οι Κώοι, οι Θεσσαλοί και οι Ρόδιοι. Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. το νησί άκμασε και εξελίχθηκε σε αυτόνομη "πόλη- κράτος", κόβοντας το δικό του νόμισμα.
Το Παλαιόκαστρο, το κάστρο-φρούριο της πρωτεύουσας και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια του αρχαίου κόσμου, χρονολογείται από την ίδια περίοδο και προστάτευε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά. Πρόκειται για την αρχαία Ακρόπολη της Νισύρου, με ιστορία 2.600 ετών. Το 200 π.Χ. το νησί παραδόθηκε στη Ρόδο και το 197 π.Χ. έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.
Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο (324-610) η Νίσυρος απειλήθηκε από τους Σαρακηνούς κουρσάρους, ακολουθούμενη από τον προσηλυτισμό στη χριστιανική θρησκεία, ενώ για τη μεσοβυζαντινή περίοδο (210-1081) δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Στις αρχές του 14ου αιώνα (1309) Ιωαννίτες ιππότες κατέλαβαν το νησί. Έχτισαν το κάστρο πάνω από το Μανδράκι το 1315, μαζί με άλλα τέσσερα φρούρια και παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1522, όταν ήρθαν οι Οθωμανοί και κυριάρχησαν μέχρι το 1912. Στη συνέχεια το νησί περιήλθε στους Ιταλούς μέχρι το έτος 1948, όταν τα Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στο Ελληνικό Κράτος.
Ιστορία της Νισύρου
Στιγμιότυπα χρονολογίου
Τρωικός πόλεμος
Η Νίσυρος μαζί με την Κω, την Κάρπαθο, την Κάλυμνο και την Κάσο, πήραν μέρος στην Τρωική Εκστρατεία με τριάντα πλοία, υπό τις διαταγές του Φείδιππου και του Αντίφου, γιων του Ηρακλείδη Θεσσάλου.
7ος - 6ος αι. π.Χ.
Τα νεκροταφεία της Νισύρου μαρτυρούν την οικονομική και καλλιτεχνική ακμή του νησιού. Στο τέλος αυτής της περιόδου οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και τα νησιά υποτάχθηκαν από την Περσική Αυτοκρατορία.
480 Π.Χ.
Μαζί με την Κάλυμνο και την Κω, η Νίσυρος λαμβάνει μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, στο πλευρό των Περσών, υπό την Αρτεμισία της Αλικαρνασσού.
5ος αι. π.Χ.
Η Νίσυρος εμφανίζεται ως μέλος της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας, στους καταλόγους φόρων, στην κατηγορία "Ιόνιος" ή "νησιωτικός" φόρος. Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, το νησί εξαρτήθηκε πολιτικά από τη Σπάρτη
394 π.Χ.
Nisyros was relieved of Spartan dependence
355 - 332 π.Χ.
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το νησί βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας, μαζί με τη Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο.
4ος - 3ος αι. π.Χ.
Η Νίσυρος δεν συμμετείχε στη Δεύτερη Αθηναϊκή Συμμαχία. Για περίπου 200 χρόνια ήταν ανεξάρτητο κράτος, εξέδιδε διατάγματα και έκοβε το δικό της νόμισμα.
Τέλη 3ου αι. π.Χ.
Οι πόλεμοι των διαδόχων (Διαδόχων) του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον έλεγχο του Αιγαίου έφεραν τη σύντομη κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Ε' στη Νίσυρο (Πρώτος Κρητικός Πόλεμος - Δεύτερος Μακεδονικός Πόλεμος).
200 Π.Χ.
Ενσωμάτωση της Νισύρου στο Ροδιακό Κράτος
197 Π.Χ.
Οι Ρωμαίοι, με τη βοήθεια των Ροδίων, νικούν τον Φίλιππο Ε΄ στις Κυνοσκέφαλες της Θεσσαλίας.
1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ.
Ακολουθώντας την τύχη της Ρόδου, η Νίσυρος προσδέθηκε στο άρμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
4ος - 7ος αι. μ.Χ.
Πρώιμη χριστιανική περίοδος
8ος αι. - 1314 μ.Χ.
Βυζαντινή περίοδος
1314-1522 μ.Χ.
Περίοδος Οσπιτάλιων
1523-1912 μ.Χ.
Οθωμανική περίοδος