Νίσυρος
Γεωπάρκο

Η περιοχή του Γεωπάρκου Νισύρου έχει διαμορφωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο από γεωλογικές δυνάμεις όσο και από ανθρώπινες δραστηριότητες. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, το Γεωπάρκο Νισύρου ξεχωρίζει για το ανέγγιχτο ηφαιστειογενές ανάγλυφο που ταξιδεύει τους επισκέπτες στο εντυπωσιακό παρελθόν του. Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει εξαιρετικά είδη χλωρίδας και πανίδας που καθιστούν τη βιοποικιλότητα του γεωπάρκου μοναδική.

21 Μοναδικοί Γεώτοποι

01. Τοποθεσία

Ανακαλύψτε ένα μοναδικό μέρος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο που συναρπάζει με τη σημερινή του ομορφιά, αλλά συγκλονίζει με το βίαιο παρελθόν του.

Η περιοχή του Γεωπάρκου Νισύρου διαμορφώθηκε από τις μαγματικές δυνάμεις της Γης κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων ετών και σμιλεύτηκε από τους ανθρώπινους πολιτισμούς σε αυτό που είναι σήμερα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος και το Γεωπάρκο ξεχωρίζει για τον παρθένο φυσικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα.

02. Σύμπλεγμα νησιδίων

Δεν πρόκειται μόνο για τη Νίσυρο. Η ευρύτερη χερσαία και υπεράκτια περιοχή έχει επίσης πολλά να μοιραστεί.

Γύρω από τη Νίσυρο, το κύριο νησί του Γεωπάρκου, υπάρχει ένας αριθμός μικρότερων νησίδων: και η Καντελιούσα, που αποτελείται από μεσοζωικούς ασβεστόλιθους. Βαθιά κάτω από το νερό παραμένουν τα μυστήρια του συναρπαστικού ηφαιστειακού παρελθόντος της περιοχής, που η ενεργός έρευνα ρίχνει σήμερα φως.

03. Γεωμορφολογία

Ένα ηφαίστειο με πολλές προσωπικότητες όλα αυτά τα χρόνια, που τελικά εξερράγη δύο φορές, αποκαλύπτει τώρα τη φύση του σε όλους.

Τα ενδιαφέροντα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την καλδέρα κυκλικού σχήματος, τους ηφαιστειακούς θόλους που γέμισαν το δυτικό τμήμα της, καθώς και λείψανα προηγούμενων εκρήξεων, όπως λαιμούς και αναβαθμίδες λάβας, ηφαιστειακές παραλίες και ρήγματα.

04. Ηφαιστειότητα

Αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από ηφαιστειακά πετρώματα, η Νίσυρος έγινε αυτό που βλέπουμε σήμερα μετά από πέντε εκρηκτικές φάσεις.

Κάποτε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, η Νίσυρος ανυψώθηκε για να γίνει ένα ηφαίστειο με θωράκιση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν πολύπλοκο κώνο με πολλές εκρηκτικές πηγές. Τελικά κατέρρευσε μετά από δύο βίαιες εκρήξεις που δημιούργησαν καλδέρες και γέννησε το πολύπλοκο υδροθερμικό πεδίο που βλέπουμε σήμερα.

05. Βιοποικιλότητα

Το "πράσινο" ηφαίστειο, ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την άγρια ζωή.

450 διαφορετικά είδη χλωρίδας και σχεδόν 90 είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων και απειλούμενα, αποτελούν το σπίτι της περιοχής του Γεωπάρκου. Είναι σημαντικό για όλους τους επισκέπτες να σέβονται, να προστατεύουν και να συνυπάρχουν με το φυσικό περιβάλλον.