Ανέγγιχτη
Πολιτιστική κληρονομιά

Η Νίσυρος, ένα από τα μικρότερα νησιά του Αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων, είναι ένα νησί με μια γοητευτική ισορροπία μεταξύ φύσης και πολιτισμού.Είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά, αλλά και προικισμένη με εντυπωσιακά μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως φρούρια, μοναστήρια και χωριά παγκόσμιας κλάσης αρχιτεκτονικής. Το περιβόητο κάστρο του Μανδρακίου, το αξιόλογο μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, τα γραφικά χωριά της Νίκαιας και του Εμπορειού είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που συνθέτουν τον πολιτισμό της Νισύρου.

Γνωρίστε το Γεωπάρκο Νισύρου

Μυθολογία

Ένα νησί γεννημένο από φωτιά και νερό

Οι Νισύριοι είχαν αποδώσει τη δημιουργία του νησιού τους στον Ποσειδώνα κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας. Ο μύθος των Νισυρίων αποκαλύπτει ότι οι ντόπιοι καταλάβαιναν πολύ καλά ότι η γη τους ήταν στην πραγματικότητα ένα ζωντανό ηφαίστειο.

Περισσότερα

Ιστορία

Αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων & φύσης

Παρά το εκρηξιγενές παρελθόν της, η Νίσυρος κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και επομένως η ιστορία αυτού του μοναδικού νησιού συνδέεται άμεσα με την παρουσία του ηφαιστείου και τη δραστηριότητά του.

Περισσότερα

Νισυριανοί Άνθρωποι

Ζώντας πάνω σε ένα ηφαίστειο

Οι Νισύριοι έχουν συνηθίσει στην ιδέα της συνύπαρξης με τον κίνδυνο που εγκυμονεί το ηφαίστειο και αυτό είναι που τους κάνει ξεχωριστούς. Οι ντόπιοι έχουν διατηρήσει τη μοναδικότητά τους σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, μέσω της τοπικής τους διαλέκτου και της νοοτροπίας τους.

Περισσότερα

Έθιμα & παραδόσεις

Παραδοσιακές Τελετές & Γιορτές

Τα έθιμα και οι παραδόσεις των Νισυρίων έχουν περάσει αναλλοίωτα στο χρόνο, ενώ οι Νισύριοι συμμετέχουν ενεργά στο να διατηρούν ζωντανό, να αγκαλιάζουν και να διαδίδουν τον πολιτισμό τους από γενιά σε γενιά.

Περισσότερα

Νισυριανά χωριά

Μέρη με εξαιρετική αρχιτεκτονική

Το Μανδράκι, ο Εμπορειός, η Νίκαια και το Παλί είναι οι τέσσερις κύριοι οικισμοί του νησιού. Η αρχιτεκτονική των Νησιώτικων Χωριών αντανακλά τα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Δωδεκανήσου.

Μουσεία

Πολιτιστικοί χώροι που εκθέτουν την κληρονομιά της Νισύρου

Έξι εξαιρετικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό-Ιστορικό και το Ηφαιστειολογικό μουσείο, ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο μακρινό παρελθόν της Νισύρου.

Αξιοθέατα

Εντυπωσιακά απομεινάρια του αρχαίου παρελθόντος διαμορφώνουν την ιστορία του νησιού

Τα μνημειώδη κάστρα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια συνθέτουν τη μακρά ιστορία του Γεωπάρκου της Νισύρου που εκτείνεται από την αρχαιότητα.