Έθιμα
& Παραδόσεις

Στη Νίσυρο, τα έθιμα και ο πολιτισμός του νησιού περνούν αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά. Οι γάμοι και οι βαπτίσεις γίνονται με πολύ τελετουργικό και επίσημο τρόπο. Στις διάφορες γιορτές οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες: οι άνδρες φορούν την παραδοσιακή βράκα και οι γυναίκες ένα κεντημένο πουκάμισο.

Οι κάτοικοι της Νισύρου αγαπούν το χορό και το τραγούδι, τα οποία δεν λείπουν ποτέ από τις εκπληκτικές γιορτές τους. Το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο είναι μερικά από τα παραδοσιακά όργανα του νησιού.

Τα πανηγύρια αποτελούν πολύ σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται σε δημόσια κτίρια, όπως το Ζωσιμαπούλειο Θέατρο Νισύρου. Στην αίθουσα και στην αυλή του θεάτρου αυτού, γίνονται τα παραδοσιακά γαμήλια γλέντια και το μεγάλο, πολυπληθές πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής (6-15 Αυγούστου).

Μερικές άλλες σημαντικές θρησκευτικές γιορτές είναι:

  • Κάθε Τρίτη του Πάσχα γίνεται πανηγύρι στη Μονή της Παναγίας Ευαγγελίστριας.
  • Κάθε 20 και 21 Ιουνίου γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Νικήτα, προστάτη της Νισύρου, στο χωριό Μανδράκι.
  • Κάθε 30 Ιουνίου, στο χωριό Πάλοι γίνεται γιορτή προς τιμήν της ημέρας των Αγίων Αποστόλων.
  • Κάθε 26-27 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα στο Αυλάκι.
  • Κάθε 14-15 Αυγούστου το πανηγύρι που διοργανώνει η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι έχει προσέλευση από όλα τα Δωδεκάνησα και θεωρείται η σημαντικότερη εκδήλωση που γίνεται στη Νίσυρο.